Limits...
Structure of attention and the logic of visual composition.

Wright KB, Bafna S - Behav Sci (Basel) (2014)

Bottom Line: The results showed that while significantly more students recalled elements of the altered façade, the performance was equivocal for the façades for the copying task.However, the copying task showed the subjects making greater errors in reproducing elements and relations on the periphery, and those that reflect a reading of depth in the façades.We present an account of the experiment, making the case that the results show the influence of visual design of the façade on the way that an interested and involved viewer attends to it in the course of parsing and comprehending it.

View Article: PubMed Central - PubMed

Affiliation: School of Architecture, Georgia Institute of Technology, 247 4th Street NW, Atlanta, GA 30030, USA; E-Mail: sonit.bafna@coa.gatech.edu.

ABSTRACT
Two groups of subjects were presented with two façade designs, one with the front façade of the existing Atlanta Public Library, an exercise in modern abstract plastic composition by the Bauhaus-trained architect Marcel Breuer, and the other with alteration that toned down its plasticity and enhanced simple relations of its parts like symmetry and repetition. The subjects were asked to recall and copy the façades. The results showed that while significantly more students recalled elements of the altered façade, the performance was equivocal for the façades for the copying task. However, the copying task showed the subjects making greater errors in reproducing elements and relations on the periphery, and those that reflect a reading of depth in the façades. We present an account of the experiment, making the case that the results show the influence of visual design of the façade on the way that an interested and involved viewer attends to it in the course of parsing and comprehending it. The broader implication of this point is to see the visual design of buildings not as simple means to increase its aesthetic value, but as a sophisticated means to lead the viewer to specific forms of imaginative engagement.

No MeSH data available.


Orthographic Atlanta Public Library façade drawings used for the experiment. (a) Design by Marcel Breuer; (b) Design composition altered by research team.
© Copyright Policy
Related In: Results  -  Collection

License
getmorefigures.php?uid=PMC4219270&req=5

behavsci-04-00226-f003: Orthographic Atlanta Public Library façade drawings used for the experiment. (a) Design by Marcel Breuer; (b) Design composition altered by research team.

Mentions: Two groups of 12 subjects were given two successive tasks. The subjects were shown a façade in several images, first presented successively, then simultaneously, and then were asked to take their time and memorize a frontal view of it (Figure 3). Following this, they were given two successive tasks, the first to draw from memory the learned view and the second to copy it rapidly from a projected view in a very limited amount of time. The short time was expected to force subjects to prioritize and select features to include—without judgment or time for reflection—which could give clues to their mental organization of the façade. The copy exercise came second since the act of drawing through copying allows processing into memory to occur and would create a bias of familiarity, which would affect the recall study results. Subjects drew these features on a drawing similar to the orthographic drawings shown below with front façade removed. The first set of subjects worked on the façade of Marcel Breuer’s Atlanta Public Library and the second set of subjects on an altered version of the façade. Subjects are compared by subject groups exposed to the original design or altered design and the goal of the study is to compare by groups of subjects not individual subjects, which allow us to capture differences in the object properties of the compositions rather than differences due to personal interpretations.


Structure of attention and the logic of visual composition.

Wright KB, Bafna S - Behav Sci (Basel) (2014)

Orthographic Atlanta Public Library façade drawings used for the experiment. (a) Design by Marcel Breuer; (b) Design composition altered by research team.
© Copyright Policy
Related In: Results  -  Collection

License
Show All Figures
getmorefigures.php?uid=PMC4219270&req=5

behavsci-04-00226-f003: Orthographic Atlanta Public Library façade drawings used for the experiment. (a) Design by Marcel Breuer; (b) Design composition altered by research team.
Mentions: Two groups of 12 subjects were given two successive tasks. The subjects were shown a façade in several images, first presented successively, then simultaneously, and then were asked to take their time and memorize a frontal view of it (Figure 3). Following this, they were given two successive tasks, the first to draw from memory the learned view and the second to copy it rapidly from a projected view in a very limited amount of time. The short time was expected to force subjects to prioritize and select features to include—without judgment or time for reflection—which could give clues to their mental organization of the façade. The copy exercise came second since the act of drawing through copying allows processing into memory to occur and would create a bias of familiarity, which would affect the recall study results. Subjects drew these features on a drawing similar to the orthographic drawings shown below with front façade removed. The first set of subjects worked on the façade of Marcel Breuer’s Atlanta Public Library and the second set of subjects on an altered version of the façade. Subjects are compared by subject groups exposed to the original design or altered design and the goal of the study is to compare by groups of subjects not individual subjects, which allow us to capture differences in the object properties of the compositions rather than differences due to personal interpretations.

Bottom Line: The results showed that while significantly more students recalled elements of the altered façade, the performance was equivocal for the façades for the copying task.However, the copying task showed the subjects making greater errors in reproducing elements and relations on the periphery, and those that reflect a reading of depth in the façades.We present an account of the experiment, making the case that the results show the influence of visual design of the façade on the way that an interested and involved viewer attends to it in the course of parsing and comprehending it.

View Article: PubMed Central - PubMed

Affiliation: School of Architecture, Georgia Institute of Technology, 247 4th Street NW, Atlanta, GA 30030, USA; E-Mail: sonit.bafna@coa.gatech.edu.

ABSTRACT
Two groups of subjects were presented with two façade designs, one with the front façade of the existing Atlanta Public Library, an exercise in modern abstract plastic composition by the Bauhaus-trained architect Marcel Breuer, and the other with alteration that toned down its plasticity and enhanced simple relations of its parts like symmetry and repetition. The subjects were asked to recall and copy the façades. The results showed that while significantly more students recalled elements of the altered façade, the performance was equivocal for the façades for the copying task. However, the copying task showed the subjects making greater errors in reproducing elements and relations on the periphery, and those that reflect a reading of depth in the façades. We present an account of the experiment, making the case that the results show the influence of visual design of the façade on the way that an interested and involved viewer attends to it in the course of parsing and comprehending it. The broader implication of this point is to see the visual design of buildings not as simple means to increase its aesthetic value, but as a sophisticated means to lead the viewer to specific forms of imaginative engagement.

No MeSH data available.